Fruitzuren

Wat is een fruitzuurpeeling?

Een fruitzuurpeeling – ook wel AHA peeling – is een chemische peeling op basis van fruitzuur. Fruitzuur is een type alfahydroxyzuur (AHA). Bij toepassing tijdens een behandeling, hebben de fruitzuren een verjongend effect op de huid. Ook zijn er BHA-zuren (BetaHydroxyAcid)

Fruitzuurpeelings zijn er in verschillende concentraties en samenstellingen. En in verschillendce dieptes (oppervlakking, medium, diep). Ze worden gebruikt voor uiteenlopende huidbehandelingen, onder andere tegen acne en als anti aging. 

De twee meest onderzochte exfoliërende ingrediënten zijn Glycolzuur en Salicylzuur. Met veelbelovende resultaten, mits op de goede manier en in geschikte concentraties gebruikt!

 

GLYCOLZUUR
Populair vanwege de werking en resultaten van dit zuur op het gebied van huid(structuur)verbetering en de multi-inzetbaarheid op meerdere vlakken, waaronder pigmentvlekken, acne, grove poriën of een droge, vale huid,

Glycolzuur wordt gewonnen uit rietsuiker en is wellicht het meest gebruikte en bekendste alfa hydroxy zuur vanwege het feit dat het de kleinste molecuulstructuur heeft van alle AHA’s. Hierdoor heeft het van alle AHA’s het grootste vermogen om diep in de huid door te dringen. Eenmaal aangebracht op de huid heeft het 5 belangrijke functies:

1. Exfoliërende en keratolytische werking
Glycolzuur stimuleert de afschilfering van de huid doordat het de lijm-achtige (uit proteïne bestaande) stof die dode huidcellen (epitheelcellen) bijeenhoudt oplost. Voor het 30e levensjaar heeft de huid geen hulp nodig bij het afschilferingsproces, vanaf deze leeftijd wordt het voor de huid lastiger om dode huidcellen kwijt te raken. Als gevolg van een opstapeling van deze cellen wordt de huid vaal, grauw en doffer als we ouder worden en is de kans op onzuiverheden en schilfers groter. Glycolzuur helpt de huid dus zich te ontdoen van deze dode huidcellen, waardoor de teint helderder en egaler wordt en fijne lijntjes minder diep. De exfoliërende en keratolytische werking helpt bovendien littekentjes vervagen.

2. Hydraterende werking
Glycolzuur bestaat uit wateroplosbare moleculen en werkt als een huidbevochtiger door zijn sterke vocht-bindende eigenschappen. Het helpt de huid haar eigen vocht beter vast te houden en draagt zo dus actief bij aan een betere hydratatie.

3. Huidversteviging
Eenmaal aangebracht op de huid geeft glycolzuur een tintelend, prikkend, branderig of jeukend gevoel. Dit wordt veroorzaakt doordat de pH-waarde van glycolzuur lager is dan de pH-waarde van de huid zelf. Hierdoor wordt de huid, op een gecontroleerde manier, licht ‘beschadigd’, waardoor het huideigen genezingsproces (en dus de collageen aanmaak) geforceerd, maar gecontroleerd, op gang wordt gebracht. Dit genezingsproces bestaat eruit dat in de diepere huidlagen de collageen- en elastine aanmaak wordt geactiveerd. 

4. Verbeterde werking van andere werkstoffen

Doordat glycolzuur de huid ontdoet van dode huidcellen, draagt het eveneens bij aan de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten. Een huid waarop veel dode huidcellen liggen, is moeilijker doordringbaar dan een huid die vrij is van dode huidcellen. De werkstoffen van andere producten (serums, maskers, crèmes) kunnen op een met glycolzuur behandelde huid makkelijker tot in de diepere lagen van de huid doordringen en hun werk beter doen. 

5. Pigment vermindering
Glycolzuur heeft een sterk vervagend effect op pigmentatie zoals melasma, zonsproetjes en schade door UV-straling. Het werkt sterk exfoliërend en versnelt de afschilfering van de huid, wat resulteert in een uiteenvallen van opgehoopt pigment. Daarnaast helpt glycolzuur pigment niet alleen uiteenvallen, maar ook te ontkleuren. Huidcellen zijn constant in beweging, en schuiven langzaam naar het huidoppervlak. Tijdens dit verschuivingsproces worden de huidcellen ‘zuurder’ naarmate ze dichter aan het huidoppervlak komen (zo ontstaat de zuurmantel van de huid). Aangezien glycolzuur ook een zuur is, reageert het met deze steeds ‘zuurder’ wordende huidcellen. Als gevolg van deze zuur-op-zuur reactie wordt het pigment in de huidcellen kleurloos. Hoe zuurder de huidcellen, hoe dichter ze aan het oppervlak zitten, hoe kleurlozer ze dus worden, en dus: hoe minder intens de pigmentvlek. 

 

Hoe werkt een fruitzuurpeeling?

Fruitzuur is een milde chemische exfoliant (een manier om dode huidcellen te verwijderen). Het werkt door de bovenste huidlaag te penetreren en te doorbreken. Dit vergemakkelijkt de verwijdering van dode en beschadigde cellen en brengt de nieuwere, gezondere huidlaag naar de oppervlakte. De oude huid vervelt (peelen is engels voor vervellen). De mate van exfoliatie die optreedt tijdens een fruitzuurpeeling hangt af van factoren zoals AHA-concentratie en de aanwezigheid van andere cosmetische ingrediënten.

Fruitzuren zijn van nature afkomstig van verschillende bronnen. Veel voorkomende zuren in gezichtspeelings zijn:

  • appelzuur van appelen en peren,
  • citroenzuur van sinaasappelen en citroenen
  • wijnsteenzuur van druiven.

Een vierde bekende AHA, glycolzuur, wordt vaak gecategoriseerd als een fruitzuur, maar het is eigenlijk afgeleid van suikerriet.

 

Voordelen fruitzuurpeelings

AHA-peelings stimuleren de celvernieuwing om onvolkomenheden in de ouder wordende huid te verminderen, zoals fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. Fruitzuurpeelings helpen ook om een ​​jonger uitziende huid te behouden door de productie van collageen en elastine te stimuleren. Bij de behandeling van acne werken fruitzuren door overtollig talg op te drogen en geblokkeerde haarzakjes te ontstoppen. AHA-peelings zijn relatief mild. Wetenschappelijk onderbouwde studies concluderen dat na verloop van tijd het gebruik van AHA-producten resulteert in een gladdere, gelijkmatig gepigmenteerde en stralende huid.

De behandeling geeft geweldige resultaten, in het bijzonder bij:

  • een droge huid
  • acne (acne littekens)
  • de oudere huid (kleine rimpeltjes)
  • verdikte hoornlaag
  • ouderdomsvlekken
  • hyperpigmentatie
  • rokershuid

 

Nadelen fruitzuurpeelings

Aan alle chemische peelings kleven ook een aantal nadelen, zo ook aan fruitzuurpeelings. Na de peeling kan de huid gaan vervellen (downtijd). Dit hoort bij het huid vernieuwingsproces. De mate van vervellen is afhankelijk van het soort fruitzuur wat gebruikt word en of uw huid al enigszins is gewend aan fruitzuur. Daarom is het verstandig om 2 weken vóór aanvang van een kuur de huid al voor te bereiden met speciale verzorgingsproducten. Mocht je gaan vervellen dan mogen deze velletjes nooit afgetrokken worden, omdat dit ook de nieuwe huidcellen kan beschadigen.

Na de behandeling moet de huid tot zes weken beschermd worden tegen UV-stralen en zon. Daarnaast moet de huid een aantal weken rust krijgen, dwz geen scrubs, andere peelings (twee weken) of aromatherapie. De huid is in de eerste periode na een behandeling niet in tact (babyhuid) en daardoor is het belangrijk om speciale huidverzorgingsproducten te gebruiken. Reguliere dag- en nachtcrèmes zijn samengesteld voor de intacte huid. Ook ontharingsbehandelingen en het gebruik van producten die retinol of fruitzuren bevatten worden, tot de huid weer is genezen, afgeraden.

 

Fruitzuurpeeling, bij Beauty a Manú?

De fruitzuurbehandelingen zijn een van de meest gevraagde behandelingen in mijn salon. Een fruitzuurpeeling geeft niet alleen fantastische resultaten maar kan ook nog eens voor heel veel huidproblemen ingezet worden. Wanneer ik aan een cliënt voorstel om een fruitzuurpeeling behandeling toe te passen, reageren mensen meestal met: “o jee wat is dat?" en "is dat niet eng en pijnlijk?” of “zie ik er dadelijk niet rood of gevlekt uit?". Wees gerust, op deze vragen is het antwoord NEE! De door mij gebruikte zuren zijn speciaal geselecteerd om hun effectiviteit, veiligheid en minimale downtijd.

Allereerst bespreken wij jouw wensen en verwachtingen, daarna bekijk ik jouw huid en wat deze nodig heeft. Heb je alleen een droge huid met schilfers dan is 1 fruitzuurbehandeling al voldoende. Heb je rimpeltjes en wil je die vervagen of heb je een acne huid, dan zijn er minimaal 4-6 fruitzuurbehandelingen nodig. Kortom afhankelijk van jouw huidprobleem passen we de frequentie aan. Wanneer je meerdere behandelingen ondergaat, dan is het het beste om de fruitzuurpeeling tussen de 10 tot 14 dagen te herhalen. Ik bied twee soorten fruitzuurbehandelingen aan: een normale en een medi-peel behandeling. Ook dit is afhankelijk van jouw wensen en huidconditie.

De behandeling:

  • De huid wordt 2x gereinigd
  • Onzuiverheden worden verwijderd
  • De fruitzuurpeeling wordt aangebracht
  • De huid wordt geneutraliseerd (Ph waarde)
  • Er wordt een aangepast masker opgebracht

Welke huidverzorging gebruik je na een fruitzuurbehandeling?

Je kunt je wel voorstellen dat er heel wat gebeurd is met jouw huid tijdens deze fruitzuurpeeling. Het is dan ook erg belangrijk om je huid daarna thuis ook goed te verzorgen en vooral te beschermen! Tijdens het intakegesprek zal ik je graag adviseren over de producten die het beste bij jouw huid passen.

Heb je nog vragen?

Stel ze gerust! Het kan meteen via WhatsApp!