Collageen?

Gepubliceerd op 30 juni 2022 om 08:18

Deze blog staat in het teken van collageen… maar wat is collageen?

Waarom is het belangrijk om collageen te gebruiken? Welke factoren hebben een positieve en negatieve invloed op de collageen aanmaak? Allemaal vragen die ik voor je ga beantwoorden in deze blog.

Allereerst wil ik je iets meer vertellen over wat collageen is:

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten.

Het zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Collageen speelt daarmee een belangrijke rol in het hele lichaam.

Wist je dat je huid al vanaf je 25e minder collageen aanmaakt en vanaf je 30e zelfs elk jaar 1% minder collageen produceert?

Vandaar dat het aan te raden is vanaf die leeftijd skincare producten te gebruiken die de collageen aanmaak stimuleren en om zo vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.
Dat collageen noodzakelijk is voor een jeugdige huid met zo min mogelijk rimpels is een feit. Daarom wordt er ook volop gesproken over het jeugdigheidselixer en speelt de markt er goed op in. Van dermatologische behandelingen tot injectables en van huidverjongingsbehandelingen tot high tech producten: collageen is hot!
Vanuit de presentaties en trainingen die ik geef weet ik dat het collageenonderwerp nooit ‘af’ is. De wetenschap gaat steeds verder en de ontwikkelingen gaan maar door. Niet iedereen weet hoe collageen werkt en voor de duidelijkheid: eenvoudig is het niet. Collageen is een stofje dat van nature in je huid aanwezig is, maar verandert qua structuur, hoeveelheid en kwaliteit naarmate de jaren vorderen (lees: naarmate je ouder wordt). Collageen aanmaak is een proces waarbij geduld een schone zaak is: nuttig collageen voor huidverjonging duurt minstens 3 weken tot 5-6 maanden om aan te maken en kan alleen aangemaakt worden door professionele behandelingen te ondergaan. Voorbeelden hiervan zijn VLIFT, Hi-Fu, of skin needling behandelingen. Het zijn niet de meest aangename behandelingen, maar dan heb je ook wat.
Het zijn namelijk behandelingen waarbij bepaalde processen op gang komen door middel van gecontroleerde huidbeschadiging. Daarbij is het belangrijk de huid net zo gecontroleerd te laten genezen. Dit kost ten eerste tijd en geduld en dat is waar het de meeste mensen vaak tekortschiet. We willen namelijk allemaal een jonge huid, en het liefst gisteren nog! Onthoud allereerst dat hardlopen doodlopen is en dat je de huid wel de kans moet geven om iets te doen met de behandelingen die je ondergaat. En om met de deur in huid te vallen: zonder professionele behandelingen kom je er toch niet.
Naast geduld is het uiteraard belangrijk je huid te voorzien van de juiste voeding, zowel van binnen als van buiten. Van binnenuit houdt dat in dat een gezond voedingspatroon de basis is voor je algehele lichaam. De gezondheid speelt namelijk een belangrijke rol bij genezing en aanmaak van collageenvezels. Als een lichaam tekorten heeft aan suppletie of bouwstenen wordt het resultaat nooit zoals je voor ogen hebt. Ieder weekend van God los en door de week leven op gezonde voeding of smoothies gaat je ook niet redden: dan kan je je geld beter anders besteden.

Collageen van binnenuit
Inname van collageen klinkt eenvoudig, maar zo simpel is het niet. Er zitten namelijk behoorlijk wat haken en ogen aan: inname van collageen maakt je niet per definitie jong en sexy. Je kunt er moddervet van worden en vaak wil je niet weten waar het van afkomstig is. Daarbij bedoel ik wel het echte collageen, niet de andere stofjes die de collageenproductie in de huid stimuleert. Let daarbij wel op dat de opname van alles wat je slikt via de darmen verloopt. Geen gezonde darmen is geen goede opname, dus raadpleeg iemand die je daarbij kan adviseren.

Collageen uit een potje
Collageen wordt in cosmeticaproducten verwerkt en werkt huid verstevigend. Dat is je waarschijnlijk al opgevallen. Werkt het: ja! Duidelijk waarneembare verjonging en verstrakking is zichtbaar, maar of dat nou echt werkelijk collageen is of een combinatie van wonderbaarlijke peptiden of andere proteïnen is discutabel. Collageen is namelijk DNA en daardoor super lastig om zomaar in een potje te stoppen. Iedereen kent het verhaal van Assepoester wel maar zo snel word je niet mooi: ook bij cosmeticaproducten op basis van collageen is geduld en consequent gebruik een must. Eigenlijk is het niet eens zo gek dat het werkt: collageen is een eiwit en is van nature een vrij groot bestanddeel van de huid. Dus geef je de huid waar het uit is opgebouwd zal dat altijd in je voordeel werken.

Maar wat is Collageen nou precies?
Collageen is afgeleid vanuit het Grieks waarbij het ‘samenbinden’ betekent. Collageen bevat DNA en komt voor in diverse weefsels in je lijf. Het is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit in de huid en heeft ook andere functies in andere weefsels. Tijdens het celdelingsproces van de huid op jonge leeftijd wordt veel en kwalitatief goed collageen aangemaakt. Na ongeveer het 25stelevensjaar neemt de productie van collageen geleidelijk af met de bekende rimpels en verslapping als gevolg. En dat is nou net waar zowel de cosmeticabranche als de esthetische geneeskunde op in speelt: check Google of social media en de behandelingen en potten vliegen je nog net niet om je oren.

Bij het woordje collageen wordt direct aan anti aging en huidverjonging gedacht.
Terecht: collageen speelt de hoofdrol als het gaat om de compactheid en stevigheid van de huid. Maar behalve bij rimpels speelt collageen ook een belangrijke rol bij verschillende huidproblemen zoals bij acne, rosacea, couperose of zelfs pigmentvlekken.
Bij alle hedendaagse behandelingen die werkelijk van nut zijn op je huid speelt collageen een belangrijke rol. Het soort collageen welke door de behandeling wordt stimuleert, herhaling daarvan met daarbij de producten die je thuis gebruikt zijn doorslaggevend voor het resultaat. En denk je dat je jong eruit gaat zien door enkel collageen te slikken: succes!

Ik hou van een holistische benadering waarmee je het maximale resultaat kunt behalen.
Het is niet eerlijk om van je behandeling het allerbeste resultaat te verwachten als het lichaam ‘in de min’ staat qua bouwstenen. Alle processen in het lichaam hebben extra energie nodig en dat kan enkel als het niveau aan voedingsstoffen op peil is. Als je verwacht dat je huid het maximale effect gaat geven staat dat linea recta tegenover extra aandacht, liefde en energie vanuit jou. Wil je het optimale resultaat, dan prikkel je de huid met behandelingen en geef je de huid daarna wat het nodig heeft.