Injectables

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 22:28

Wat is Botox® en wat zijn Fillers?
En wat is het verschil tussen beide?


Wat zijn injectables en wat doen ze?

Injectables, zoals Botox® (botulinetoxine type A) en fillers, zorgen voor een jonger/frisser en strakker gezicht met weinig tot geen ‘downtime’. Ook zijn de behandelingen goed betaalbaar vergeleken met andere cosmetische ingrepen. Niet zo gek dus dat steeds meer vrouwen en mannen voor een botulinetoxine- of fillerbehandeling kiezen.

Veel mensen leven in de waan dat alle injectable-behandelingen Botox-behandelingen zijn. Dit is echter niet waar, want bijna de helft van alle injectable-behandelingen zijn behandelingen met fillers, die een andere werking en functie hebben dan botulinetoxine.

U heeft vast al eens gehoord of gelezen over Botox® en fillers. Maar wat is nu precies hun functie en welk verschil is er tussen beide?

 

Wat is Botox®?

 De naam van de werkzame stof in Botox® is botulinetoxine type A. Botox is eigenlijk één van de vijf merknamen die deze werkzame stof bevatten. Voor het gemak spreken de meeste artsen en mensen echter over Botox en daarom doe ik bij deze uitleg hetzelfde.

Botox is een eiwit dat zenuwimpulsen kan blokkeren. Het stofje wordt verdund ingespoten in de huid om kleine spiertjes te verslappen. Doordat de spiertjes minder goed werken, worden rimpels minder zichtbaar.

Botox is een spierverzwakker die de huid er gladder laat uitzien. Botox zorgt dus niet voor volume. Het effect van Botox kan 3 tot 4 maanden aanhouden.

Wanneer kiest u voor botulinetoxine type A (Botox)?

Wenst u iets te laten doen aan uw frons, uw voorhoofd of kraaienpootjes? Dan kunt u het best kiezen voor Botox. Omdat bij deze gebieden de spieren onder de huid de oorzaak zijn van de ongewenste rimpels. Deze spieren wil je dus eigenlijk ‘uitzetten’ en dat kan met Botox.

 

Wat is een filler?

Fillers hebben niet voor niets hun naam. Ze ‘vullen’ namelijk delen van uw gezicht waar meer volume gewenst wordt. Zo kunnen lippen bijvoorbeeld worden opgevuld of kan volume worden toegevoegd bij je wangen. Hierdoor zie je er jeugdiger uit.

Wanneer kiest u voor fillers?

Fillers zijn populair bij het behandelen van bijvoorbeeld de lippen, kaaklijn en wangen. Vrouwen willen bijvoorbeeld vaak vollere lippen. Fillers zijn net als Botox tijdelijk (permanente fillers zijn inmiddels verboden), en blijven gemiddeld 6 tot 18 maanden werkzaam, afhankelijk van het gebied waar ze geïnjecteerd worden. De meest gebruikte fillers zijn de hyaluronzuurfillers. Je hebt echter ook collageen-stimulerende fillers.

Het verschil tussen deze twee is dat Hyaluronzuur-fillers eigenlijk niets doen. Ze zitten in de huid en geven volume, maar ze stimuleren niet het weefsel. Collageenstimulerende-fillers daarentegen, doen dit wel. Deze stimuleren de aanmaak van uw eigen collageen wat dus ‘natuurlijker’ is. En dit vinden mensen vaak een prettig idee.

 

Dus Botox of fillers?

Botox en fillers zijn dus allebei injectables, alleen gaan ze rimpels tegen op een andere manier. Het grootste verschil is dat met fillers rimpels kunnen worden opgevuld en Botox de rimpels juist glad trekt door de spieren eronder te verslappen. Botox zal uw huid dus rust geven waardoor de rimpels die er waren, binnen een paar dagen minder worden/verzachten.


Fillers zijn het meest effectief bij diepe rimpels zoals de hangende huid rondom uw ogen. Net zoals een slappe ballon die gevuld wordt met lucht, vullen fillers de huid waardoor het niet meer hangt. Fillers kunnen ook goed gebruikt worden om wat volume aan bepaalde lichaamsdelen toe te voegen. Zo kunnen met fillers de jukbeenderen worden geaccentueerd en de lippen worden opgevuld.

 

Toch kunt u botox en fillers niet zomaar voor elkaar uitwisselen. In bepaalde regio’s werkt botox beter dan een filler en in andere gebieden geldt weer het omgekeerde. Op plekken waar de groeves in de huid worden veroorzaakt door rimpels en spieraanspanning kunt u beter kiezen voor botox. Denk hierbij aan het voorhoofd met de fronsrimpels en de kraaienpoten naast de ogen. 

Voor de lippen, kin, kaaklijn, slapen en jukbeenderen gebruikt men voornamelijk fillers. Met de jaren verliest u volume in deze gebieden. Hierdoor zakt de vorm van uw gezicht uit en ontstaan er fijne lijnen. Door met fillers volume in deze gebieden bij te spuiten kunnen we contouren herstellen om zo weer een jeugdige uitstraling te creëren. In deze gebieden is spierverslapping door botox dus minder behulpzaam.

 

Nog een belangrijk verschil tussen botox en fillers is de duur van het effect. Van een botoxbehandeling kunt u ongeveer drie tot maximaal zes maanden plezier hebben. Fillers blijven gemiddeld zes tot negen maanden zitten afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en het gebied van injecteren. Van een C-merk heeft men korter profijt dan van een A-merk.’ Over het algemeen zal een fillerbehandeling dus langer zichtbaar blijven dan een botoxbehandeling.

 

Een injectable behandeling blijft een medische ingreep, waardoor u altijd een klein risico loopt op complicaties. Mocht u besluiten om voor een injectable te kiezen dan krijgt u uiteraard een uitgebreide uitleg en zullen alle mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen met u besproken worden.