Gistpuistjes

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 18:59

Wat zijn gistpuistjes?


Bij pityrosporon folliculitis (ook wel gistpuistjes genoemd) is er sprake van talloze kleine rode, witte of doorzichtige bultjes ter grootte van een speldenknop. Deze bultjes komen vooral op het voorhoofd, kaaklijn, rug en borst voor. Gistpuistjes zijn soms lastig van acne te onderscheiden. Ze lijken op het eerste oog erg op elkaar en kunnen op dezelfde plekken voorkomen. Gistpuistjes zijn vaak wat kleiner dan ‘gewone’ puistjes, ze kunnen soms jeuken.

Hoe ontstaan gistpuistjes?
Gistpuistjes ontstaan doordat de gist ´Pityrosporum ovale´ een ontsteking veroorzaakt in de haarzakjes. Gistpuistjes worden vaak fout gediagnosticeerd als acne omdat ze erg op elkaar lijken, maar de twee zijn wel degelijk anders: acne wordt veroorzaakt door een bacterie en gistpuistjes worden veroorzaakt door een gist. Deze gist komt bij iedereen op de huid voor in de haarzakjes, maar zorgen vrijwel nooit voor problemen. Het gaat om de balans van het microbioom op de huid. In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd. Wanneer er sprake is van een juiste hoeveelheid gezonde bacteriën die op hun beurt ziekteverwekkers (waaronder deze gist) onder controle houden, spreken we van een gezond microbioom. Wanneer door een ongezond microbioom de groei van het aantal gisten in de haarzakjes sterk toeneemt, dan kunnen de gistpuistjes ontstaan. Verschillende factoren kunnen zorgen voor een disbalans en daardoor verergering van de gistpuistjes. Factoren die hiervoor kunnen zorgen zijn: een vochtig en warm klimaat, vette en afsluitende crèmes, afsluitende kleding, een verlaagde weerstand en aantasting van de zuurgraad van de huid.
 
Hoe kan het behandeld worden?
Allereerst is het belangrijk om bovengenoemde factoren zoveel mogelijk te beperken en zorg te dragen voor een goede algemene gezondheid. Gezonde voedingsstoffen gaan het eerst naar onze vitale organen en pas als er genoeg over is naar onze huid. Gezonde en gevarieerde voeding is daarom de basis van elk huidprobleem. De groei van het gist kan je verder een halt toe roepen door middel van speciale crèmes zoals ketaconazol of seleensulfide. Dit kan alleen door een arts of dermatoloog worden voorgeschreven. Het is daarom raadzaam om eerst een arts of dermatoloog raad te plegen. Daarnaast is een goede huidverzorging belangrijk. In de salon kun je de CO2 Carboxy behandeling, een kruidenpeeling of Salicylic Acid Peeling toepassen. De kruidenpeel behandeling richt zich met name op de basaalcellenlaag. Hier liggen de stamcellen van de huid. Door de intensieve voeding van de basaalcellenlaag tijdens deze behandeling worden de stamcellen voorzien van een bom met voedingstoffen. Dit resulteert in meer gezondere huidcellen en in huidverbetering van binnenuit. Salicylzuur is een vetoplossende stof. Salicylzuur is werkzaam in de poriën, waar het talgverstoppingen kan verweken en oplossen. Omdat salicylzuur gerelateerd is aan de aspirine familie, heeft het tevens ontstekingsremmende eigenschappen. De CO2 Carboxy behandeling voorziet de huid van een gezonde portie zuurstof, werkt reinigend en zorgt voor een goede doorbloeding.
Voor thuisgebruik zijn er ook genoeg mogelijkheden om dit probleem te verbeteren. Vraag erna als u voor een behandeling naar uw schoonheidssalon gaat.